Bijna geen vast apparaat is betrouwbaarder in elke werkplaats of slotenmakerij te vinden dan de bankslijpmachine. Als het gaat om het veilig ontbramen, slijpen, afschuinen of in het algemeen nabewerken van een werkstuk, hulpstuk of gereedschap, is de bankslijpmachine het eerste gereedschap bij uitstek. Een bankschuurmachine, en dat is natuurlijk heel wat anders dan een schuurblokje of een blokje hout met schuurpapier, is vrij eenvoudig. Een ingekapselde elektromotor is bevestigd aan een basisframe van massief gietstaal. Een of twee slijpstenen worden aangedreven door een doorlopende as. Slijpmachines met tandwielaandrijving worden voornamelijk gebruikt voor zeer grote slijpschijven. De translatie gebeurt meestal door middel van een eenvoudige aandrijfriem. In de meeste gevallen is het niet verstandig om een ​​complexe versnellingsbak in deze machines te plaatsen. Enerzijds maakt het het hele gereedschap duurder en anderzijds gaan de in elkaar grijpende tandwielen van een transmissie niet goed samen met een atmosfeer die permanent verrijkt is met slijpstof.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vrijstaande slijpmachines en tafelmodellen. Vrijstaande, zogenaamde “kolomslijpstatieven” worden vaak direct naast bewerkingsmachines zoals freesmachines, automatische boren of zagen geïnstalleerd. Dit is vooral handig bij handmatige serieproductie. Op deze manier kan de arbeider het fijne werk doen terwijl de bewerkingsmachine al het volgende werkstuk produceert. Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen enkele en dubbele maalstandaards. Enkelvoudige slijpmachines hebben slechts één aangedreven slijpschijf. Dit type constructie wordt zeer zelden gevonden in kleine versies. Ze worden meestal aangeboden als dubbele slijpstatieven, waarbij de motor centraal tussen de twee aangedreven slijpstenen is geplaatst. Door een uitgekiende selectie van de slijpschijven kan de seriebewerking van een werkstuk op een bankslijpmachine verder worden geoptimaliseerd. De combinatie van een grove en een fijne slijpschijf of een polijststeen en een borstel kan van een grof werkstuk snel een bruikbaar product maken.

Dubbele slijpmachines zijn ook om een ​​andere reden zeer efficiënt: het hoogste energieverbruik van een slijpmachine ontstaat bij het starten. Zodra de slijpstenen in rotatie zijn gebracht, handhaaft de centrifugale massa de rotatie. Met twee slijpstenen verdubbelt de centrifugale massa dienovereenkomstig. De ongebruikte slijpschijf helpt dus altijd om de snelheid tijdens de bewerking vast te houden, ook als een werkstuk op de andere slijpschijf wordt bewerkt. De elektromotor hoeft alleen het verschil tussen momentum en wrijvingsverlies te behouden. Bankslijpmachines zijn daarom bijzonder efficiënt wanneer ze permanent in bedrijf zijn. Als u ze op deze manier wilt gebruiken, moeten ze een volledige inkapseling van de slijpstenen hebben. Tegenwoordig bieden fabrikanten zeer intelligente oplossingen met schuifkleppen.

Bankslijpmachines zijn eenvoudige maar niet geheel ongevaarlijke gereedschappen. Een goede inkapseling van de roterende slijpstenen is het belangrijkste veiligheidskenmerk van deze machines. Bij slijpmachines wordt een steun voor de draaiende slijpschijf bevestigd. Deze pakt het werkstuk op en laat de operator het met de nodige zorg naar de slijpschijf leiden. Of het nu op een werkbank is of op een kolom direct op de vloer van de hal: het werkstuk moet altijd stevig worden vastgeschroefd.

Bankslijpmachines kunnen zeer goed worden gebruikt voor alle soorten slijpbare producten. De kwaliteit en precisie van de resultaten zijn echter niet te vergelijken met geautomatiseerde maalprocessen. Bankslijpmachines zijn geschikt voor het ontbramen van uitgebrande metalen platen of gegoten producten. Ze zijn ook zeer geschikt voor het naslijpen van beitels of schroevendraaiers. Slijpmachines die zijn uitgerust met borstels kunnen worden gebruikt voor het reinigen van gereedschap dat is bevuild met verf, lijm of hars. Polijstwerkzaamheden die geen verdere precisie vereisen, kunnen ook goed worden uitgevoerd op tafelslijpmachines. Bij een serieproductie bevindt de bankslijpmachine zich echter meestal in het midden van de productieketen. De producten worden erop voorbereid voor verder, nauwkeuriger werk. De enige uitzondering zijn de bankslijpmachines, omdat ze worden gebruikt in slijpwinkels voor edelstenen. Om hier veilig mee om te kunnen gaan is echter jarenlange training en ervaring noodzakelijk. Om veilig op een slijpmachine te kunnen werken is een gedegen instructie vereist. Het belangrijkste is dat u alleen met goedgekeurde handschoenen op een bankslijpmachine mag werken. Normale werkhandschoenen zijn zeer gevaarlijk bij slijpmachines, omdat de slijpschijf de handschoen en de hand op elk moment kan vastgrijpen. Dan bestaat het risico op zeer gevaarlijke verwondingen die leiden tot het verlies van een vinger of een hele hand.

De kleding moet ook over het algemeen strak zitten. Er moeten ook haarnetjes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen haar op het hoofd in de slijpmachine kan komen te zitten. Werk ook nooit op een slijpmachine zonder oogbescherming.

Bankslijpmachines produceren enorme hoeveelheden vuil. Niet alleen het verwijderde materiaal wordt verwerkt tot fijnstof. De slijpschijf zelf slijt ook geleidelijk af. Daarom behoort een grondige reiniging van de gehele werkplek tot de dagelijkse werkzaamheden. Ook de directe omgeving van de slijpmachine moet dagelijks worden schoongemaakt. Met name metaalstof kan grote schade aan elektrische systemen veroorzaken door kortsluiting te veroorzaken. Het metaalstof bezinkt in de slijpmachine als plaques. Deze moeten ook af en toe worden verwijderd. Ook het geleidelijk verwijderen van de slijpschijf kan voor onbalans zorgen. Dit is te merken door op de slijpmachine te slaan. U kunt dit compenseren met behulp van speciaal gereedschap. Als dit niet meer mogelijk is, moet de slijpschijf worden vervangen.