Wieg, babybedje, juniorbed, kinderbedje – met de verschillende bedmaten moet je ook het juiste bedlinnen vinden. En om het echt ingewikkeld te maken, laten de Europese merken zich echt uitleven als het gaat om bedlinnenmaten.

Bijna elk land heeft een andere maat: Duitsland, Zwitserland, Denemarken en Nederland zijn slechts enkele voorbeelden. Niets eenvoudiger dan dat, zult u denken, want het gaat ons toch alleen om de Duitse maat. Je hebt gelijk. Maar zelfs in Duitsland zijn er al drie verschillende maten voor baby- en kinderbedjes. Daarnaast bieden veel Scandinavische merken heerlijk kinderbedlinnen aan, dat qua maat iets afwijkt van onze inhammen in Duitsland. En nu begint de pret! In principe hebben we 3 maten beschikbaar in Nederland:

  • Babybedlinnen 80 x 80/30 x 40 cm (voor wieg, wieg en kinderwagen)
  • Peuterbedlinnen 100 x 135/40 x 60 cm (voor babybedje in 60 x 120 en 70 x 140 cm)
  • Kinderbedlinnen 135 x 200/80 x 80 cm (voor ledikant of eenpersoonsbed vanaf 90 x 160 cm, ook stapel- en hoogslapers)

In Nederland heeft bedlinnen een standaardmaat van 80 x 80 cm voor het dekbedovertrek en 30 x 40 cm voor de kussensloop. Maar aangezien baby’s geen kussen nodig hebben en toch plat moeten liggen, is de hoes van 80 x 80 cm ruim voldoende. Je kunt een opgevouwen kaasdoek onder het hoofd leggen. Je kunt dit heel snel veranderen als je baby zweet of spuugt.

Er zijn perfect passende inlaten op de markt voor deze maat. Het is nog makkelijker met een volwassen kussen dat je zeker in huis hebt. Gewoon de wieghoes eroverheen en klaar. Een donzen kussen is bijvoorbeeld erg handig in de kinderwagen tijdens de koudere maanden van het jaar. Thuis is een dekentje voor de wieg of een slaapzak voldoende. Een mooi hoeslaken en een babydekentje zijn voldoende voor het wiegje. Als je een slaapzak gebruikt of je baby inbakert, wordt het dekentje natuurlijk overbodig. Het hoeslaken voor de wieg moet 40 x 80 of 40 x 90 cm zijn. Deze maat past ook in de kinderwagen.

Als de wieg te klein is, gaat de baby meestal in zijn eigen bedje. De bedden in Duitsland zijn meestal 70 x 140 cm, maar wegens ruimtegebrek worden er ook bedden van 60 x 120 cm gebruikt. Afhankelijk van de grootte van het bed en het kind, is dit niveau in de meeste gezinnen tot 4-5. Levensjaar gebruikt.

In het eerste levensjaar heeft je baby geen beddengoed nodig. Hij slaapt meestal in een slaapzak. Heeft u echter gekozen voor een mooie textielserie en heeft u de kamerinrichting daarop afgestemd, dan raden wij u ook het juiste bedlinnen aan. Als dit later uitverkocht is, raak je geïrriteerd omdat er geen mogelijkheid is om opnieuw te kopen.

Het eerste levensjaar is snel voorbij en je kleintje krijgt misschien al als peuter een knus hoekje in de kamer. Ook het bedlinnen kan daar gebruikt worden. Daarnaast keuren veel peuters ineens de slaapzak af en geven ze de voorkeur aan het beddengoed. Je kind laat het je weten als het zich niet meer lekker voelt in de slaapzak. Het bedlinnen voor peuters blijft lang in gebruik, vaak tot aan de leerplichtige leeftijd. Let bij het kopen op duurzaamheid, puur katoen of linnen en een zacht, comfortabel stoffen oppervlak. Hotelsluitingen of (korte!) stropdassen zijn ook meer aan te bevelen dan ritsen, die kunnen knellen en knellen. Poplin, percale, mousseline of jersey zijn altijd goede keuzes en zullen de kleintjes naar het land van dromen vervoeren.

Je kunt je baby- en peuterbed heel mooi uitrusten met een bijpassende overkapping en nest. Als je mooie hoeslakens gebruikt, ziet het bed er ook zonder lakens geweldig uit. Je kiest eenvoudig het hoeslaken dat bij bed en matras past: 60 x 120 of 70 x 140 cm. Overigens kun je zelfs heel wat leuks maken van logeermatrassen.