Thursday, 19 May, 2022

single post

  • Home
  • Koolhydraatarm eten is gezonder.
Brood
Lifestyle

Koolhydraatarm eten is gezonder.

Vermijd brood en granen bij een koolhydraatarm dieet.

Wij zijn gek op ons brood: als ontbijt, als broodje tussendoor of bij de klassieke avondmaaltijd. Maar of het nu gaat om brood, broodjes, bagels, flatbread of wraps: voedingsmiddelen zoals brood moeten vermeden worden tijdens het koolhydraatarme dieet. Want er zitten veel koolhydraten in deze lekkernijen – zelfs in de volkoren versie! Zelfs 100 gram van deze gebakken goederen bevatten veel koolhydraten maar heel weinig vezels:

  • Witbrood: 49 gram koolhydraten, 3 gram vezels
  • Roggebrood: 48 gram koolhydraten, 7 gram vezels
  • Meergranenbroodjes: 45 gram koolhydraten, 7 gram vezels
  • Bagel: 49 gram koolhydraten, 3 gram vezels
  • Glutenvrij boerenbrood: 40 gram koolhydraten, 5 gram vezels

Afhankelijk van hoeveel koolhydraten er dagelijks geconsumeerd mogen worden tijdens het koolhydraatarme dieet, kan zelfs een maaltijd met veel brood deze waarde bereiken. Ga dus liever voor de koolhydraatarme variant: koolhydraatarm brood. Granen zoals rijst en havermout zijn ook taboe-voedingsmiddelen op een koolhydraatarm dieet. Voorzichtigheid geldt ook voor glutenvrije producten – het label “glutenvrij” zegt niets over het koolhydraatgehalte van het voedsel.

Pasta

Noedels zijn in elk huishouden te vinden en zijn een hoofdvoedsel. Ze behoren echter tot de voedingsmiddelen die te veel koolhydraten bevatten tijdens een koolhydraatarm dieet. Zelfs een portie gekookte pasta (300 gram) bevat 75 gram koolhydraten en de volkoren variant 78 gram.Het vezelgehalte blijft vrij laag: slechts drie gram voor tarwenoedels en zeven gram voor volkoren pasta.

Om de toegestane hoeveelheid koolhydraten tijdens een koolhydraatarm dieet aan te houden, zou een portie pasta verwaarloosbaar klein moeten zijn – en zou niet verzadigen of verzadigen.

Koolhydraatarme noedels zoals zoodles of andere plantaardige noedels zijn veel beter. 300 gram gekookte courgette legt slechts zes gram koolhydraten en drie gram vezels op je bord.

Vruchtensapdrankjes en alcohol

Fruitdranken moeten absoluut worden vermeden tijdens een koolhydraatarm dieet. Ze zitten vol met snel verteerbare koolhydraten die de bloedsuikerspiegel helpen verhogen en bevatten weinig of geen vezels.

Een glas appelsap (200 milliliter) bevat al 21 gram koolhydraten. Bessennectar bevat maar liefst 32 gram koolhydraten per glas. Zelfs gekochte smoothies zitten boordevol koolhydraten; afhankelijk van de soort bevatten ze meer dan 30 gram per fles. Groentesappen bevatten veel minder koolhydraten: 100 milliliter wortelsap bevat slechts vier gram koolhydraten en tomatensap slechts twee gram.

Bovendien heeft sap geen verzadigend effect – het lichaam ervaart vloeibare koolhydraten als niet zo vullend als vaste koolhydraten. Dus als je een koolhydraatarm dieet volgt, kies dan voedingsmiddelen die je vullen: de hele vrucht in plaats van alleen het sap. Af en toe kun je een glas wijn of bier drinken terwijl je een koolhydraatarm dieet volgt. Droge wijn bevat weinig koolhydraten en sommige high-proof wijn bevat helemaal geen.