Kun je je voorstellen dat je met een horloge praat of zelfs informatie opvraagt, zoals al werd getoond in sciencefictionfilms van de jaren tachtig? Onvoorstelbaar en nu zo dichtbij. Technologie evolueert voortdurend en wat toen nog wishful thinking was, wordt al door een groot aantal mensen gedragen, meestal de zogenaamde early adopters. Nu vinden intelligente horloges hun weg naar de massamarkt en worden ze onmisbare metgezellen voor degenen die ze dragen. In onze gedetailleerde tests wijden we ons aan de individuele smartwatch en controleren we het hart en het uurwerk. Een smartwatch is een slim polshorloge dat al lang niet alleen de huidige tijd weergeeft, maar tegelijkertijd als op de smartphone ook belangrijke informatie en notificaties laat zien.

Het moet het communicatieve en sociale leven gemakkelijker maken voor de eigenaar in het digitale tijdperk. Het kan helpen als zelfstandige assistent in het dagelijks leven, maar wordt meestal gebruikt in combinatie met een smartphone. Net als bij smartphones zijn er talloze apps in de Google Play Store of de App Store (alleen voor de Apple Watch-modellen) die gedownload kunnen worden om het scala aan functies bijna onbeperkt uit te breiden.

Ook het aantal smartwatches dat zonder de eigen smartphone kan, neemt gestaag toe. Deze zijn voorzien van een simkaartslot of hebben al een ingebouwde eSIM. Op deze manier kunnen ze volledig communiceren zonder een mobiele telefoon. Alle andere smartwatches zonder simkaartfunctie zijn altijd via Bluetooth aan de smartphone gekoppeld. Alles wat daar gebeurt, komt ook op de pols terecht. De gebruiker hoeft de smartphone niet meer uit zijn zak te halen, hij kan namelijk direct op het display van het horloge zien wie er belt of schrijft.

De vorm van de kast van de meeste smartwatches die op de markt verkrijgbaar zijn, is rond, nadat de schermen in de begintijd van de technologie vaak hoekig waren. In de loop van de ontwikkeling is het echter ingeburgerd geraakt om te vertrouwen op modellen zonder ruwe randen, waardoor de smartwatch doet denken aan een conventioneel polshorloge. Nieuwe gebruikers hoeven zich nauwelijks aan te passen. Vooral Apple onderscheidt zich van de massa en heeft met zijn Watch Series-generaties bijna een uniek verkoopargument gecreëerd, of in ieder geval een enorme herkenningswaarde.

De batterijduur van de smartwatches verschilt. Voor alle modellen kan echter een continue output van 24 uur worden verwacht. De drager hoeft zich dus geen zorgen te maken dat zijn metgezel aan de pols in de loop van de dag onverwacht zonder energie komt te zitten. Er is echter een duidelijke trend dat fabrikanten streven naar een langere batterijduur van hun horloges. Dit betekent dat looptijden over een periode van meerdere dagen steeds passender worden. Een smartwatch wordt meestal opgeladen via een bijbehorende schaal waarop het betreffende model wordt geplaatst of waarop deze klikt. Daarnaast raakt de contactloze energievoorziening steeds meer ingeburgerd. De ervaring leert dat voor het laadproces één tot drie uur moet worden ingepland. In onze smartwatch-tests gaan we ook uitgebreid in op de batterijprestaties.

In onze top 5 Smartwatches kun je overigens nakijken welke voor jou het meest geschikt is.